Projekt »RIBA ZA VSE« se izvaja v okviru programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 –2027.
Namen projekta je povečati ozaveščenost ljudi o zdravi prehrani in povečati prehrano z ribami in ribjimi izdelki ter s tem izboljšati zdravo prehrano otrok in na splošno vseh prebivalcev območja LASR in s tem razvoj ribogojstva kot pomembne gospodarske dejavnosti območja LASR. Novo vzpostavljena partnerstva med ribogojnicami ter osnovnimi šolami in vrtci bodo usmerjena v večje vključevanje rib v šolsko prehrano in tudi v gospodinjstva.
Projekt bo prispeval k ciljem in ukrepom Strategije LASR Gorenjske ribe ter je strateško pomemben za celotno območje LASR Gorenjske ribe.
Sklad: ESPRA- Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo
Trajanje operacije: september 2025 – oktober 2027
(1. faza: 1.9.2025 – 1.10.2026, 2. faza: 1.9.2025 – 1.10.2027)
Partnerji:
Projektni partnerji: LASR Gorenjske ribe, BSC, d.o.o., Kranj (VP), Občina Cerklje na Gorenjskem (PP1), Občina Jezersko (PP2), Mestna občina Kranj (PP3), Občina Kamnik (PP4), Občina Naklo (PP5), Občina Preddvor (PP6), Občina Radovljica (PP7), Občina Šenčur (PP8), Občina Tržič (PP9)
Skupna vrednost operacije (neto upravičeni stroški + DDV): 276.419,98 €, od tega vrednost ESPRA 199.650,20 € (85 %)
Cilji operacije:
Osrednji cilj projekta bo izboljšana ozaveščenost o pomenu rib v zdravi prehrani pri učencih, učiteljih, starših, lokalni skupnosti in med ostalimi prebivalci, z aktivnostmi za povečano zanimanje za oskrbo s svežimi in kakovostnimi gorenjskimi ribami.
Aktivnosti operacije:
- vodenje, koordinacija in promocija projekta ter skrb za informiranje javnosti
- ribji obroki na šolskih krožnikih in v javnih ustanovah
- nakup potrebne opreme za izvedbo dogodkov o ribji kulinariki
- kulinarični dogodki, izobraževalne učne delavnice, naravoslovni dnevi na ribogojnicah
- promocijske aktivnosti projekta in ribje kulinarike
Rezultat operacije:
- Razvoj trajnostnega prehranskega sistema: Povečanje zavedanja o pomenu akvakulture in trajnostnega ribogojstva ter zdrave prehrane (recepture, zdravi ribji obroki v javnih ustanovah itd.), kar bo pripomoglo k povečanju lokalne proizvodnje ter prispevalo k trajnostnemu razvoju v lokalni skupnosti.
- Promocija in dodana vrednost ribjim jedem: Promocija ribjih jedi in uvajanje inovativnih kulinaričnih pristopov, ki vključujejo uporabo svežih rib ter lokalnih sestavin, kar bo okrepilo tržne možnosti in izboljšalo konkurenčnost lokalnih proizvajalcev.
- Zdrav način življenja: Spodbujanje zdravega življenjskega sloga s promocijo ribje prehrane kot del uravnotežene in zdrave prehrane, kar bo prispevalo k zmanjšanju tveganja za kronične bolezni in izboljšanju splošnega zdravja prebivalstva.
- Družbena vključenost: S privlačnimi vsebinami uspešno prispevanje k krepitvi vitalnosti skupnosti z večanjem družbene vključenosti (starostniki) ter aktivnim vključevanjem žensk in mladih. Kulinarični dogodki in delavnice ter medgeneracijske aktivnosti bodo spodbujale sodelovanje, krepitev socialnih mrež ter ohranjanje in ustvarjanje novih delovnih mest, kar bo pozitivno vplivalo na družbeno kohezivnost in skupno dobrobit.
Povezava na spletno stran: Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo
Povezava na spletno stran: Evropska komisija namenjena ESPR

